JAK CHUTNAT MADRID | bohém v Madridu

bohém v Madridu

  • Fakta
  • Pamětihodnosti
  • Místa a čtvrti
  • Lidé
  • Gastronomie
  • Poznámky na okraj

31 Bře 2016

Snídaně

Kdo se chce cítit jako opravdový Madriďan, měl by zapomenout na smažená vajíčka, šunku s vejci nebo párek, protože vajíčka na mnoho způsobů, šunky, salámů a klobás si tady užije při jiné příležitosti. Volba pro snídani je jasná: churros nebo porras, ideálně s horkou čokoládou, nebo alespoň s kávou, protože obojí je třeba kombinovat!

Churros (a jejich silnější varianty porras) jsou španělské koblihy, ale tady se nepodávají ve tvaru zploštělých koulí jako u nás, ale buď jako tyčky, které se lámou z dlouhých, takřka nekonečných smažených hadů, nebo jako podkovy. Těsto je ale podobné tomu našemu – jen díky menšímu objemu té hmoty stačí během smažení dokonale nasáknout všechen olej v okolí. Výsledkem je pochoutka, kterou si s chutí dají k snídani všichni, ať už mají čas na delší posezení, nebo se zastaví v některém z mnoha bister či kaváren při cestě do práce. Dát si k nim kávu nebo ještě lépe čokoládu je opravdu nezbytnost – churros či porras je třeba do nápoje namáčet, aby získaly tu opravdu intenzivní a autentickou chuť.

Jižanská obliba sladkých snídaní mi svým způsobem leze na nervy, Madrid ale v této věci není naštěstí tak urputný jako třeba Lisabon, kde sehnat snídani, která by neobsahovala půl tuny cukru, a diabetika tak nevyřadila z provozu na celý začínající den, byl v podstatě nadlidský výkon. V kavárnách a bufetech jsou k sehnání i slané varianty, například tousty s tomatovou pastou nebo koneckonců s vejci (a samozřejmě se všudypřítomnou šunkou, nejčastěji jamón serrano), ale nechat se ochudit o možnost pravých a s každodenní rutinou připravovaných churros by byl hřích. Ony koblihy naštěstí nejsou samy o sobě sladké, chuť jim dodává až káva nebo čokoláda, takže hyperglykémie prozatím nehrozí. A jedná se o zážitek, který je k nezaplacení!

Churros s kávou nebo čokoládou vyjdou zhruba na tři eura, často dokonce včetně spropitného, které se v mém oblíbeném baru – pivnici Copablanca dává s lehkým srdcem. Kdo opravdu spěchá a nemá čas na máčecí ranní rituál, může si někde ve stánku za cenu do dvou eur dojít na čerstvou bagetu se šunkou. Sluší se ale dodat, že čím je šunka kvalitnější, tím víc našinci zapáchá, takže snídat španělskou šunku po nějakém dlouhém a náročném nočním tahu není úplně nejlepší nápad.

churros_0234

Filed Under: Gastronomie

Copyright © 2025 · Whitespace Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in